Opleiding paardencoach

Opleiding paardencoach

Een opleiding  paardencoach kun je bij verschillende particuliere opleiders volgen. Paardencoach is een vrij beroep en dus niet beschermd. Om het vak van paardencoach uit te oefenen is dus ook geen toestemming nodig van een bevoegde autoriteit. Dit betekent dat er geen beroepskwalificaties (door een door de overheid aangewezen specifieke vereniging of organisatie) zijn vastgesteld en er ook geen nationaal erkend diploma tot paardencoach bestaat. Iedereen mag zich dus paardencoach noemen en iedereen mag een opleiding tot paardencoach opzetten. Een erkende opleiding tot paardencoach is er dus niet. Een cursus of opleiding kan wel erkend zijn door een beroepsvereniging of stichting zoals bijvoorbeeld de NOBCO of NOLOC, maar dit zijn door coaches zelf in het leven geroepen beroepsverenigingen die niet door de overheid zijn aangewezen om opleidingskwalificaties te toetsen. Ook worden deze beroepsverenigingen niet getoetst en gecontroleerd door de overheid.

Met zogenaamde ‘erkenning’ die opleidingen zich toe-eigenen bedoelen ze vaak zichzelf of die door de stichting of beroepsvereniging die ze zelf hebben opgericht. De slager keurt zijn eigen vlees dus.

Opleidingen tot paardencoach zijn een verdienmodel op zich

Doordat er nogal wat mensen zijn die paardencoach willen worden, zijn paardencoachopleidingen lucratieve verdienmodellen geworden. Er lijken dan ook meer paardencoachopleidingen te bestaan dan dat er paardencoaches zijn die daadwerkelijk hun brood (kunnen) verdienen met paardencoaching. Er wordt op Google ook veel meer gezocht naar paardencoach opleidingen dan dat er naar paardencoaches zelf wordt gezocht. Veel paardencoaches zijn daarom zelf het pad van ‘opleidingsinstituut’ opgegaan en bieden de “opleiding paardencoach” aan. Het aanbod in paardencoachopleidingen is daarmee werkelijk niet meer te overzien. Mensen die een andere wending aan hun loopbaan willen geven en overwegen een opleiding tot paardencoach te volgen, zien vaak door de bomen het bos niet meer. Zo is er de basisopleiding paardencoaching die door heel veel paardencoaches gegeven wordt en zijn er opleidingen gericht op systemische paardencoaching. Daarnaast zijn er ook opleidingen die gericht zijn op paardencoaching voor kinderen.

Is er wel werk te vinden als paardencoach?

Ja en nee. Het antwoord is zeker nee wanneer je denkt dat er vacatures voor paardencoach bestaan in loondienstverband. Uitzonderingen daargelaten komen deze eigenlijk nooit voor. Er is gewoonweg te weinig werk voor paardencoaches. En hoewel vooral de aanbieders van paardencoachopleidingen beweren dat paardencoaching steeds populairder wordt en er volop werk is wanneer je de opleiding tot paardencoach hebt afgerond*, is de realiteit dat paardencoaching wel is waar vaker wordt ingezet bij het coachen van mensen, maar nog steeds niet genoeg bekendheid geniet bij het grote publiek. Daarbij speelt mee dat paardencoaching nog wel eens als zweverig wordt gezien. En in sommige gevallen is dat ook terecht.

Het antwoord is heel misschien ja wanneer je als zelfstandig paardencoach wilt beginnen. Wanneer je beschikt over goede coachingsvaardigheden en je weet dit te combineren met je kennis van paarden en het vak van paardencoach-ondernemer, zijn er mondjes maat opdrachten te verwerven. Verwacht dus geen gouden bergen en een goed belegde boterham. Je zult vooral ook als ondernemer aan de slag moeten want opdrachten krijg je niet vanzelf.

* Tip: wees vooral extra voorzichtig met opleidingen tot paardencoach die vacatures beloven wanneer je hun opleiding volgt of zeggen vacatures te hebben als je eerst hun licentie haalt. De ervaring leert dat paardencoachopleiders minder kritisch zijn bij de aanname van cursisten dan bij het verdelen van eventueel werk. Bovendien komt het voor dat er vacatures in het vooruitzicht worden gesteld die er helemaal niet zijn. En het is als opleider natuurlijk sowieso al onmogelijk om al je cursisten van werk te voorzien.

paardencoach opleiding
“Doordat er nogal wat mensen zijn die paardencoach willen worden, zijn paardencoachopleidingen lucratieve verdienmodellen geworden. Er lijken dan ook meer paardencoachopleidingen te bestaan dan dat er paardencoaches zijn die daadwerkelijk hun brood (kunnen) verdienen met paardencoaching.”

Waarom zou ik dan toch een opleiding paardencoaching volgen?

Zoals gezegd moet je geen opleiding tot paardencoach gaan volgen wanneer je daarmee een baan in loondienstverband denkt te bemachtigen. Je moet het ook niet doen wanneer je er wel je boterham mee wilt verdienen, maar twijfelt over je ondernemingsvaardigheden. Ook dan kom je veelal bedrogen uit.

Wanneer je als (full- of parttime) zelfstandig paardencoach aan de slag wilt of wanneer je het gewoon leuk vindt om anderen (soms ook kosteloos) met behulp van paardencoaching te helpen, is het volgen van een opleiding tot paardencoach natuurlijk hartstikke goed en leuk om te doen. Ook wij hebben immers een opleiding tot paardencoach gevolgd en daar zijn we ook dik tevreden over. Maar het vak van paardencoach leer je uiteindelijk pas echt goed in de praktijk.

Kan ik een opleiding tot paardencoach volgen bij Horses & Coaching?

Hoewel we met regelmaat de vraag krijgen of wij zelf geen opleidingen verzorgen, is het bij Horses & Coaching niet mogelijk een opleiding tot paardencoach te volgen. Wel kunnen we je adviseren waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding en is het mogelijk eerst zelf kennis te maken met paardencoaching.

Maak kennis met paardencoaching en overnacht in onze Bed and Breakfast in Zeeland

Wil je eerst kennismaken met paardencoaching door zelf een sessie te volgen? Dan hebben wij een interessante aanbieding voor je, want wanneer je bij Horses & Coaching een sessie volgt kun je deze combineren met een overnachting in onze B&B. Het tarief voor een paardencoachsessie met overnachting bedraagt € 195.- (inclusief toeristenbelasting en een heerlijk ontbijt). En je partner mag je natuurlijk ook meenemen! Na de paardencoachsessie kun je heerlijk ontspannen in onze B&B, lekker gaan eten bij één van de vele restaurants in de buurt of gewoon genieten van de omgeving.  Meer informatie over onze B&B vind je hier. Of bekijk het filmpje hieronder over de door ons gevolgde opleiding bij Essentie academie voor paard- en lifecoaching en onze B&B.

Meer informatie over paardencoaching

Wil je meer informatie over paardencoaching? Stuur ons dan een e-mail of bel 06-14759412. Spreek wat in als we niet opnemen, dan bellen we je zo snel als mogelijk is weer terug.

      paardencoaching KFPS

© Horses & Coaching is onderdeel van Werkcontact B.V.