Wolter Bergsma

Mijn naam is Wolter Bergsma (1973). Ik ben geboren en opgegroeid in Bergschenhoek (ZH).

In het dagelijks leven ben ik bedrijfsleider in een metaalbedrijf en run daarnaast mijn eigen bedrijf Horse Metal genaamd. Ik hou mij al jaren bezig met het natuurlijk gedrag van paarden en mijn opleiding tot paardencoach heb ik gevolgd bij de Academie voor Paard- en Lifecoaching.

Paarden hebben mij altijd al gefascineerd en ik wilde er steeds meer van weten. Ik begon met de opleiding tot koetsier omdat het mennen mij aanvankelijk meer aansprak dan het rijden. Toch volgde daarna de eerste rijlessen op een manege en na een paardrijvakantie in Duitsland was ik definitief verkocht. In de jaren daarna volgde ik verschillende opleidingen bij Annemarie van der Toorn (Monty Roberts) waaronder trailerladen, join-up, het werken met wilde paarden in de Ardennen en paardenpsychologie. Daarnaast volgde ik gedurende langere tijd een kudde wilde paarden in een nabij gelegen natuurgebied.

In al deze opleidingen staat het werken met paarden op een natuurlijk manier centraal. Op een natuurlijk manier wil daarbij zeggen dat we paardentaal = lichaamstaal gebruiken om een 50/50 partnership te creëren. Een partnership op gelijke basis maakt het mogelijk om in 100% vertrouwen met elkaar naar een hoger doel te werken. Paarden gebruiken hun hele lijf om zich uit te drukken. Behalve met hun staart, kunnen ze ook met hun bovenlijn – hoofd, hals, en rughouding – van alles laten weten. Zo kan je aan het silhouet zien of een paard gespannen is en stress ervaart, er lekker ontspannen bij staat of hard aan het werk is. Omdat paarden 1 zijn met hun lijf, kunnen ze zich niet anders voordoen. Waar wij mensen nog kunnen doen alsof we heel rustig zijn terwijl van binnen de zenuwen door ons lijf gieren, kunnen paarden dat niet. Als bij hen de zenuwen door het lijf gieren, kan je dat altijd aan hun houding zien.

Het was mijn eerste pony Ikey;  een 3 jarige American paint horse waarvan ik heel veel mocht leren en mij elke dag een spiegel voor hield over hoe ik zelf in mijn vel zat.  Ze voelde feilloos aan zodra ik  spanning had en liet dit duidelijk merken d.m.v. haar gedrag. Spanning betekent namelijk gevaar in een kudde en dat is iets waar een paard zich vanuit z’n natuurlijke gedrag liever niet mee samenvoegt. Een paard is namelijk een vluchtdier en heeft maar 2 doelen: overleven en voortplanten.

De ervaringen die ik op deed met de paarden kwamen ook terug op de werkvloer en ik begon een  parallel te zien met de spiegelende werking. Het gedrag wat je zowel verbaal als non-verbaal laat zien kan zichtbaar en onzichtbaar effect hebben op je omgeving. Hoe mooi is het als je je daar bewust van wordt en dit zodoende een positief effect kan hebben op jou en je omgeving?

Mijn missie? Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en samen op zoek naar antwoord op je vraag. Om je zodoende meer inzicht te geven in je werkelijke gedachten en drijfveren. Hierbij werken we samen in vertrouwen met het paard als spiegel.

Contact:  wolter@horsesandcoaching.nl / 06-15 29 17 02

Wolter Bergsma

      paardencoaching KFPS

© Horses & Coaching is onderdeel van Werkcontact B.V.